Lenins kyssar av Yan Lianke
  • Översättning: Anna Gustafsson Chen
  • ISBN: 9789127187924
  • Utkom: maj 2024
  • Pressmaterial:
  • Omslag
  • Författarfoto

Yan Lianke

Lenins kyssar

Mitt under högsommaren drabbas den lilla byn av en veckolång snöstorm. Ovädret får hela tillvaron att ställas på ända, grödorna att frysa sönder och många av invånarna lämnas utblottade och hungriga.

Det är då häradshövdingen dyker upp med en plan för att både skaffa pengar åt byborna och berömmelse åt sig själv. Han tänker köpa Lenins balsamerade lik och installera det i ett enormt mausoleum för att locka turister. För att få ihop pengar till köpet skickar han ut ortens invånare på turné, men det visar sig att framgången har ett högt pris.

Lenins kyssar är en svart satir med underfundig humor, ett absurdistiskt mästerstycke som inte lämnar någon läsare oberörd.


Yan Lianke
(född 1958) är en av Kinas främsta romanförfattare av idag. Han är översatt till ett stort antal språk och har två gånger nominerats till det internationella Man Booker-priset. Vid sidan av skrivandet arbetar han som professor i litteraturvetenskap vid universitetet i Beijing.

Anna Gustafsson Chen är översättare och har introducerat en rad kinesiska författare med sina översättningar till svenska.

Yan Lianke

Yan Lianke

Yan Lianke (född 1958) är en av Kinas främsta romanförfattare idag, översatt till ett stort antal språk och två gånger nominerad till det internationella Man Booker-priset. Vid sidan av skrivandet arbetar han som professor i litteraturvetenskap vid universitetet i Beijing.

Läs mer

Häng med i vad som händer!

Vill du hänga med i vad som händer på Weyler förlag så skriv upp din e-postadress här.