Kvinnorna av Yan Lianke

Yan Lianke

Kvinnorna

Han är en av de mest tongivande rösterna i den kinesiska litteraturen av idag. En av allt färre, eftersom många författarkollegor tvingats in i tystnad eller självcensur.
Yan Lianke har hyllats som en mästerlig satiriker och samhällsskildrare, flitigt översatt till många språk, och omnämns ofta i diskussionen kring stora litterära priser. I en lång rad romaner skildrar han allt från kulturrevolution och fattiga majsbönder till moderna tiders partimärkta rövarkapitalism. Vissa av dessa kan ges ut i hemlandet, andra inte.

I sin nya bok, Kvinnorna, följer han upp den självbiografiska berättelse som påbörjades i Tre bröder (2021). Här får vi följa kvinnorna i Yan Liankes hemby och släkt, en humoristisk och vildsint berättelse om de kvinnor som format honom som människa och författare. Själv beskriver han den som ”en målning av kinesiska kvinnors skratt och tårar över de senaste hundra åren”.

I samband med nya boken kommer tre av Yan Liankes kritikerrosade romaner i ny utgåva – Drömmar om byn Ding, Lenins kyssar och Explosionskrönika . Tillsammans ger de en fullödig bild av en av Kinas största författare idag.

Samtliga titlar är översatta till svenska av Anna Gustafsson Chen.

Pressansvarig: Ami Mörén, 072 705 43 95, ami.moren@nok.se

 

Yan Lianke

Yan Lianke

Yan Lianke (född 1958) är en av Kinas främsta romanförfattare idag, översatt till ett stort antal språk och två gånger nominerad till det internationella Man Booker-priset. Vid sidan av skrivandet arbetar han som professor i litteraturvetenskap vid universitetet i Beijing.

Läs mer

Häng med i vad som händer!

Vill du hänga med i vad som händer på Weyler förlag så skriv upp din e-postadress här.