Marlene van Niekerk Foto: Sofia Runarsdotter

Marlene van Niekerk

Marlene van Niekerk är född 1954 nära Caledon i Sydafrika. Under några år på sjuttiotalet bodde hon i Tyskland och Holland men återvände sedan till hemlandet. Hon undervisar i kreativt skrivande på universitetet i Stellenbosch, Sydafrika.

Agaat är hennes andra roman, den första att översättas till svenska. Den kom ut på originalspråket 2004 och på engelska 2006. Sedan dess har den spridit sig ut i världen och gjort så med stor framgång. Hennes debutroman Triomf utspelar sig i ett fattigt område för vita i Johannesburg och visar hur apartheid misslyckades med att gynna dem det var tänkt att förenkla för. I Sverige utsågs romanen unisont till en av årets viktigaste romaner 2012. Den har även filmatiserats.

Marlene van Niekerk besökte Internationell författarscen i Stockholm 2 maj och Malmö 3 maj 2012.

Våren 2013 utkom Memorandum.

Om Agaat:

»van Niekerk ägnar sig inte åt krypskytte mot romanformen, hon väljer att spela den som ett instrument. Och bjuder upp läsaren till en lustiger och sorgesam dans.« (Stefan Helgesson i DN)

»Det som gör mig lyckligast som läsare är Marlene van Niekerks spänstiga språkbehandling. Hennes ömsom sirligt sinnliga, ömsom brutalt kraftfulla språk mejslar fram mörker och ljus i berättelsen. Det förvandlar en vardaglig tvättritual till ett envig, en oskyldig högläsning till en anklagelse om maktmissbruk, och en ivrigt framförd bön till en telepatisk seans.« (Yukiko Duke i Vi Läser)

»Den viktigaste romanen sedan Coetzees Onåd… ett berättande i absolut högsta klass.« (Times Literary Supplement)

Häng med i vad som händer!

Vill du hänga med i vad som händer på Weyler förlag så skriv upp din e-postadress här.