Kjell Johansson

Kjell Johansson är född 1941 i Stockholmsförorten Midsommarkransen. Han vann en stor och hängiven publik med romantrilogin De utsatta – Huset vid Flon, Sjön utan namn och Rummet under golvet – som skildrar udda människor i samhällets utkant. Utöver den flerfaldigt prisbelönta trilogin har romanerna En rädd människas berättelse (1984) och Gogols ansikte (1989) vunnit både svensk och internationell berömmelse.

Kjell Johansson har bland många andra litterära utmärkelser tilldelats Ivar Lo-priset 2007 med motiveringen:

”Solidariteten med de lägst stående i samhället har varit ett genomgående tema i Kjell Johanssons författarskap. I sin förnyelse av den realistiska romanen har han på en skimrande prosa pendlat mellan den fabulerande skrönan, det litterärt intrikata och en handfast vardagsskildring.
I sitt senaste verk, trilogin De utsatta som avslutades med romanen Rummet under golvet, ger han kropp och röst åt välfärdssamhällets parias, de som lever en marginaltillvaro och som sällan syns, än mindre räknas. Med sina engagerande och inkännande skildringar av de svaga i det sociala kollektivet är Kjell Johansson en författare som verkar i Ivar Lo-Johanssons anda.”

I augusti 2011 satte Stockholms Stadsteater upp en dramatisering av Huset vid Flon. Hela författarskapet uppmärksammades med ett stort seminarium i ABF-huset, Stockholm, i september samma år. Medverkande var Arne Melberg, Agneta Pleijel, Jan Stolpe, Jenny Wrangborg och Gunder Andersson.

2013 tilldelades Kjell Johansson Selma Lagerlöfs Litteraturpris "för ett författarskap som med ständigt nyfunnen infallsvinkel, stark trohet, en stillsamt halsbrytande fabulering och en sagoskimrande svart komik, har diktat oss sin förort till det Sverige som blev – en de utdömdas trasiga och kärleksfulla Midsommarkrans."

Kjell Johanssons senaste roman på Weyler är Dåligt folk.

Häng med i vad som händer!

Vill du hänga med i vad som händer på Weyler förlag så skriv upp din e-postadress här.