Jón Kalman Stefánsson

Jón Kalman Stefánsson föddes 1963. Han bodde i Reykjavik till dess att han var 12 år gammal, då han flyttade till Keflavik. Han har studerat litteratur vid Islands universitet och skrivit litteraturkritik i Morgunblaðið.

Jón Kalman Stefánsson inledde sitt författarskap som lyriker för att sen växla över till prosan. Sommarljus, och sen kommer natten blev hans genombrott och gav honom det stora isländska litteraturpriset 2005. Romanen nominerades också till Nordiska rådets pris, liksom två av hans tidigare romaner. 2011 kom Änglarnas sorg på svenska, den andra, fristående delen i trilogin som inleddes med Himmel och helvete (på svenska 2010, i översättning av John Swedenmark) och den sista delen i trilogin Människohjärtat kom ut 2013. De tre romanerna gavs ut i en samlad utgåva 2015. Samma år gavs Jón Kalman Stefánssons Fiskarna har inga fötter ut, och romanen blev nominerad till Nordiska Rådets Litteraturpris 2015.

Jón Kalman Stefánson fick 2011 PO Enquists pris med motiveringen: "Det är både magnifikt och magiskt. En berättelse som gör stor litteratur av livet, och ger nytt liv till litteraturen."

Häng med i vad som händer!

Vill du hänga med i vad som händer på Weyler förlag så skriv upp din e-postadress här.