• Översättning: Karin Lidén
  • Inbunden
  • ISBN: 9789185849482
  • Omslag: Elsa Wohlfahrt Larsson
  • Utkom: september 2011
  • Pressmaterial:
  • Omslag
  • Författarfoto

Alain Mabanckou

Black bazar

Vår hjälte, en kongoles i Paris med smak för italienska skjortor och skor av märket Weston, har just dumpats av sin flickvän, och nu tröstar han sig med att skriva om sitt elände. När han inte hänger i baren på Jip’s vill säga, tillsammans med landsmän som döljer hemlandets misär bakom en lysande fasad. De här afrikanska klädsnobbarna kallas »les sapeurs«, är färgstarka personligheter med fantastiska namn och deras livsöden rymmer allt stort och allt smått som hör till »människans villkor«.
Black Bazar är en pendang till Mabanckous skildring av en bar i Kongo, Slut på kritan som kom ut på svenska 2008. Det är uppsluppet, men bakom skratten finns vrede och sarkasm.

Alain Mabanckou har på kort tid blivit en av de mest uppmärksammade och översatta franska författarna. Med Ett piggsvins memoarer (på svenska 2010) erövrade han den stora publiken och den tilldelades också Prix Renaudot, ett av de allra finaste franska litteraturpriserna. Han bor i Los Angeles.

»Det är lättläst och dansant, och den beska ironin ligger som ett generöst ölskum på ytan, men Black Bazar är också ett indignerat brandtal om rätten att skriva och rätten att tolka sin egen historia.« (Borås Tidning)

»Med glimten i ögat och ironin i ordet får Mabanckou romangestalterna att vrida och vända på olika klyschor om såväl kolonialismen som den afrikanska identiteten.« (SvD)

Alain Mabanckou

Alain Mabanckou

Alain Mabanckou framstår alltmer som en av de främsta representanterna för den förnyelse av den franskspråkiga litteraturen som kommer utifrån, framför allt från de gamla kolonierna. Han är född 1966 och växte upp i hamnstaden Pointe Noire i Kongo-Brazzaville. Hans mor sålde grönsaker på marknaden i staden, fadern övergav tidigt familjen. Efter studentexamen och påbörjade…

Läs mer

Häng med i vad som händer!

Vill du hänga med i vad som händer på Weyler förlag så skriv upp din e-postadress här.