Weyler förlag
  • Hem
  • Böcker
  • Författare
  • Press
  • Om oss
  • Kontakt
Foto © Sofia Runarsdotter
BÖCKER:
Familjen
Familjen

Inbunden
Utkom i september 2017
Mammas gata
Mammas gata

Inbunden
Utkom i augusti 2013
Det var inte jag
Det var inte jag

Inbunden
Utkom i september 2011
De utsatta
De utsatta

Originalpocket
Utkom i september 2011
Karolus Karlssons liv och verk
Karolus Karlssons liv och verk

Inbunden
Utkom i augusti 2009
Högupplöst pressmaterial:

Kjell Johansson

Kjell Johansson är född 1941 i Stockholmsförorten Midsommarkransen. Han vann en stor och hängiven publik med romantrilogin De utsatta – Huset vid Flon, Sjön utan namn och Rummet under golvet – som skildrar udda människor i samhällets utkant. Utöver den flerfaldigt prisbelönta trilogin har romanerna En rädd människas berättelse (1984) och Gogols ansikte (1989) vunnit både svensk och internationell berömmelse.

Kjell Johansson har bland många andra litterära utmärkelser tilldelats Ivar Lo-priset 2007 med motiveringen: ”Solidariteten med de lägst stående i samhället har varit ett genomgående tema i Kjell Johanssons författarskap. I sin förnyelse av den realistiska romanen har han på en skimrande prosa pendlat mellan den fabulerande skrönan, det litterärt intrikata och en handfast vardagsskildring.

I sitt senaste verk, trilogin De utsatta som avslutades med romanen Rummet under golvet, ger han kropp och röst åt välfärdssamhällets parias, de som lever en marginaltillvaro och som sällan syns, än mindre räknas. Med sina engagerande och inkännande skildringar av de svaga i det sociala kollektivet är Kjell Johansson en författare som verkar i Ivar Lo-Johanssons anda.”

I augusti 2011 satte Stockholms Stadsteater upp en dramatisering av Huset vid Flon. Hela författarskapet uppmärksammades med ett stort seminarium i ABF-huset, Stockholm, i september samma år. Medverkande var Arne Melberg, Agneta Pleijel, Jan Stolpe, Jenny Wrangborg och Gunder Andersson. Läs alla texter från seminariet här.

2013 tilldelades Kjell Johansson Selma Lagerlöfs Litteraturpris »för ett författarskap som med ständigt nyfunnen infallsvinkel, stark trohet, en stillsamt halsbrytande fabulering och en sagoskimrande svart komik, har diktat oss sin förort till det Sverige som blev – en de utdömdas trasiga och kärleksfulla Midsommarkrans.«VIDEOKLIPP

Kjell Johansson berättar om romanen Karolus Karlssons liv och verk.

topp
Kalendarium
20 februari
Öppet möte med författaren Kjell Johansson. En kväll med samtal utifrån hans senaste bok “Familjen”. Om hur livet förändrats på Södermalm skildrat genom två mödrar och deras barn, om klassresor och vänskap. Välkommen! Arrangör: Hammarby Norra Socialdemokratiska förening Färgargårdstorget 66 BV, kl 19.00-21.00
8 mars
Kjell Johansson besöker Kafé Marx, Kungsgatan 84 kl 13.00.
13 mars
Kjell Johansson i samtal med Anna Jörgensdotter och Anneli Jordahl på Åhus bibliotek Kristianstad kl 19.15
17 mars
Kjell Johansson gästar Gimo bibliotek kl 13.00

Följ förlaget på Instagram:
@weylerforlag