Vårens böcker 2023

Äntligen kan vi berätta mer om vårens böcker! Totalt blir det fem nya titlar – varav fyra romaner och en personlig essäbok – och flera nya pocketar.

Katalogens framsida, som syns ovan, bygger på omslaget till Mats Söderlunds bok Härlig är jorden, som skapats av Sara Acedo.

Lejon och lamm av Duraid Al-Khamisi (mars)

Baba har tröttnat på att invänta ålderdomen, så han tar över en kiosk i centrum. Godisnappar, rizzlapapper och snusstockar byter ägare. Men varken han eller resten av familjen vet att området snart står i mitten av en blodig gängstrid. Och samtidigt blåser det upp till storm enligt helt andra vindriktningar. Lejon och lamm är en roman om en svensk förort, där det eskalerande våldet hela tiden utmanar invånarnas moraliska kompass. Vad kostar det att välja sida, och vad kostar det att låta bli? En varm, knivskarp och underhållande roman om läget i landet.

Någon måste vattna tomaterna av Rebecka Åhlund (april)

Hon har flyttat hem till Sverige och slutat vara rolig att dricka vin med. Den stora frågan är bara: hur ska man leva nu? Under ett år av maniskt och magiskt tänkande konfronteras hon med sorg som försenats i flera decennier, med pappans död och med all tid som passerat. Hur man dyker ner i sitt förflutna utan att fastna på botten? I sin nya roman knyter Rebecka Åhlund an till debuten Jag som var så rolig att dricka vin med. Hon skriver om en tillvaro där mörkret kallar på en ibland, men där man ändå måste stanna kvar. Vem ska annars vattna tomaterna?

Medborgarna av Henrik Bromander (februari)

En kvinna tröttnar på otryggheten och startar ett medborgargarde. Två småländska heroinister reser till Göteborg för att reglera en skuld. Och på en krog i Baskien hittar en svensk ETA-sympatisör något helt annat än han sökte. Henrik Bromanders Medborgarna är en novellsamling om människor här och nu, där han fortsätter att utforska livet på samhällets sällan belysta skuggsida. Det är hans andra bok på Weyler efter den hyllade romanen Skymningstid.

Härlig är jorden. Om fjällen, vädret och allt det som ännu inte gått förlorat av Mats Söderlund (januari)

Den svenska fjällvärlden har alltid lockat forskare, äventyrare och aktivister. Nu, när världen står inför en ekologisk och klimatmässig kris, är det fjällen som hotas först av allt. Där är också konflikterna kring klimatet, som vi alla kommer att möta, redan idag synliga. I Härlig är jorden skriver poeten och essäisten Mats Söderlund en appell för de svenska fjällen, med utgångspunkt både i dess fascinerande historia och dess omstridda nutid. Det är en kärleksförklaring till de miljöer som nu hotas av förödelse, en bok för alla oss som älskar den svenska fjällvärlden.

Hemma av Judith Hermann (januari)

Hon har lämnat sitt tidigare liv bakom sig, flyttat från staden till havet, till ett eget hus. Här vid den tyska nordkustens dyner kan hon bli en annan, eller förbli precis den hon är. I sin nya roman Hemma – till svenska av Jesper Festin – berättar Judith Hermann om det opålitliga minnet av det som varit. Om det ögonblick när livet delar sig, en gammal värld brister och en ny föds. Det är en efterlängtad återlansering av författaren i Sverige. Samtidigt kommer debuten Sommarhus, senare i ny pocketutgåva.

Dessutom utkommer pocketutgåvor av Ia Genbergs tidigare tre böcker, alltså Söta fredag, Sent farväl och Klen tröst. Vi ger också ut Judith Hermanns debut, novellsamlingen Sommarhus, senare, i ny pocketutgåva. Och till sist kommer Jesper Högströms läsarfavorit Jag vill skriva sant. Tora Dahl och poeterna på Parkvägen i mjukbandsutgåva.

Häng med i vad som händer!

Vill du hänga med i vad som händer på Weyler förlag så skriv upp din e-postadress här.