Höstens böcker 2022

Nu finns katalogen för höstens böcker. På listan hittar du totalt fem böcker samt två pocketutgåvor.

Ett bättre djur av Eric Rosén (september)

Eric Roséns skönlitterära debut är en stark samtidsroman om hämnd och upprättelse. Huvudpersonen Marcus har allt – ett bra jobb och en underbar relation. Plötsligt förlorar han sin fru i cancer efter en felbehandling, och under tiden som följer gör Marcus allt som står i hans makt för att hantera det. Men vem vänder man sig till när varken massmedierna, makthavarna eller ens egen dotter är villig att lyssna? Och hur långt är han beredd att gå för upprättelse?

Triomf av Marlene van Niekerk (september)

Marlene van Niekerks debutroman från 1994 utkommer nu för första gången i svensk översättning. Romanen är skriven och utgiven under det år den skildrar – mitt i apartheids fall. Det är en berättelse om en familj och ett samhälle i djupt moraliskt förfall – en brutal skildring av hur en familj som på alla sätt gynnats av ett rasistiskt system ändå kan falla samman fullkomligt. Sverigebesök 23-27 september.

Kromosomparken av Jonas Gren (augusti)

Jonas Gren är tidigare känd för en rad diktsamlingar och har fått epitetet ”ekopoet”, nu kommer hans första roman. Boken utspelar sig trettio år i framtiden, då mänskligheten styr klimatet med geo-engineering för att kontrollera jordens termostat. I centrum står två systrar som båda har en genetisk sjukdom, och romanen skildrar deras livsbana från uppväxt till vuxna och de olika vägar och val de tar. Vad tar vi oss till i en situation där vi vet att det fortsatta livet på planeten är hotat?

Emily forever av Maria Navarro Skaranger (oktober)

Maria Navarro Skaranger är en av den norska samtidsprosans stigande stjärnor, flerfaldigt prisad och även filmatiserad. Emily forever är hennes tredje roman och handlar om klass, utanförskap och vardagsliv för en gravid 19-åring i Oslo idag. Romanens perspektiv växlar hela tiden, vilket lägger grund för en komplex och varm skildring av en trasslig tillvaro. En tät, mångfacetterad och otroligt välskriven roman som fått en fantastiskt mottagande i hemlandet Norge.

Vårt kvarter. En uppväxt i Hitlertyskland av Horst Krüger (september)

En återupptäckt memoarklassiker om att växa upp i Hitlers Tyskland på 30-talet. Horst Krüger skildrar och rannsakar sin egen uppväxt, och hur det kunde gå som det gick. Om den banala ondskan som kan växa fram i ett helt vanligt villakvarter i en liten förstad till Berlin. Och hur en samhällsklass av opolitiska människor kom att bana väg för 1900-talets största brott mot mänskligheten. Utkom första gången 1965, nu upptäckt på nytt i både Storbritannien och Tyskland, och hyllad av Hilary Mantel med flera.

Dessutom utkommer pocketutgåvor av Kjell Johanssons senaste roman Dåligt folk, och Hannes Fossbos debutroman Öbarn.

Häng med i vad som händer!

Vill du hänga med i vad som händer på Weyler förlag så skriv upp din e-postadress här.