Duraid Al-Khamisi

Lejon och lamm

Baba har tröttnat på att sitta och invänta ålderdomen, så han tar över en kiosk mitt i centrum. Syrianen som hade kiosken tidigare överlåter allt på stående fot – godisnappar, rizzlapapper och snusstockar – och familjen börjar förbereda sig för ett nytt liv som kioskägare. Vad ingen vet är att den sömniga förorten snart står i centrum för en blodig gängstrid.

Samtidigt blåser det upp till storm enligt helt andra vindriktningar. Stämmer det som de säger att frukthandlarna är lojala med salafister? Hur kunde kidsen på Voicyklar få så stort våldskapital? Och varför har grannen en Hizbollahflagga i fönstret?

Lejon och lamm är en berättelse om en svensk förort, där det eskalerande våldet hela tiden utmanar invånarnas moraliska kompass. Vad kostar det att välja sida, och vad kostar det att låta bli? En varm, knivskarp och underhållande roman om läget i landet.

»Effekten är fruktansvärt stark. Al-Khamisi behärskar sina språkliga
verkningsmedel mycket väl och rör sig obehindrat mellan radikalt skilda människoöden…«
SvD:s kritiker om romanen Mellan floderna

Pressansvarig: Sofia Thermaenius, 073 346 80 54,  sofia.thermaenius@nok.se

Duraid Al-Khamisi

Duraid Al-Khamisi

Duraid al-khamisi, född 1986, är journalist och författare. Han debuterade 2015 med den självbiografiska Regnet luktar inte här, som följdes upp av kritikerrosade Mellan floderna (2018). Lejon och lamm är hans första bok på Weyler.

Läs mer

Böcker av Duraid Al-Khamisi

Häng med i vad som händer!

Vill du hänga med i vad som händer på Weyler förlag så skriv upp din e-postadress här.