Jonas Gren

Kromosomparken

Reflektordukar skimrar i Norrlands inland. Spindlar skickas upp i atmosfären. Och under motorvägen ligger – kanske – ett mystiskt föremål.
När berättelsen börjar har Ella brutit upp från den internationella forskarkarriären och hamnat i Ödsele. Hon knegar på fabriken som tillverkar planetens termostat och dagdrömmer om barndomen och systern som dog. Och om ömhet, simhallen och att kunna plocka hjortronen själv.

Kromosomparken är en roman om syskonskap, genetisk sjukdom och förvaltandet av en himlakropp. Det är en utopisk dystopi där det framtida livet packas in i ett reflekterande dis.

»Blev på rekordtid något av en modern klassiker. Hur sådant mäts vet jag inte, men det är min känsla.«
Göran Greider om diktsamlingen Antropocen

”Grens formmedvetenhet väl till pass i de olika, lätt skeva, parallellerna och överlagringarna. En poets välbehövlig lek i prosans platta berättande, kanske. Den behövs nog för att lyckas spänna, tänja och släppa tråden mellan kropp, park och jord. Alla tre omvandlas på sätt vi inte helt kan begripa, även när vi är mitt i dem.”
Expressen

”Den är fascinerande, denna nya subgenre av science fiction som kombinerar ofta dystopiska framtidsscenarion med ytterst vardagliga skildringar”
Gefle Dagblad

” Men framför allt är det – och det visar sig vara det geniala med den här romanen – en påminnelse om allt det ljusa som faktiskt finns – men som i och med klimatkollapsen kommer gå förlorat.”
Kulturnytt P1, Sveriges Radio

 

Pressansvarig: Sofia Thermaenius, 073 346 80 54, sofia.thermaenius@nok.se

Jonas Gren

Jonas Gren

Jonas Gren, född 1981, är författare och skribent. Han har tidigare givit ut en rad diktsamlingar, däribland Antropocen, Lantmäteriet och Dälden, där de blommar. Han skriver också om litteratur och klimatfrågor för bland annat Dagens Nyheter.

Läs mer

Böcker av Jonas Gren

Häng med i vad som händer!

Vill du hänga med i vad som händer på Weyler förlag så skriv upp din e-postadress här.