Huset mitt i byn av Jonas Fröberg

Jonas Fröberg

Huset mitt i byn

Allt började som en vacker dröm. I stället för att stå i skuld till handlaren kunde man ta saken i egna händer – och sälja mat själv. Där någonstans inleddes det som skulle bli Sveriges kanske mest internationellt uppmärksammade insats på 1900-talet, den bortglömda kärnan i den svenska modellen: en demokratisk konsumentägd folkrörelse som blev Nordens största företag.

I sin nya bok skildrar Jonas Fröberg denna samhällsförändring med utgångspunkt i ett vitt funkishus i Myckelgensjö i Ångermanlands inland, där hans farfar Axel var Konsumföreståndare i tre decennier.

Huset mitt i byn är en skildring av en bygd och en familj, och samtidigt av Konsums uppgång och fall. Men i grunden handlar det om en grupp samhällsbyggare, och den lika vackra som radikala drömmen om billiga livsmedel för alla.

Pressansvarig: Ami Mörén, 072 705 43 95, ami.moren@nok.se

Jonas Fröberg

Jonas Fröberg

Jonas Fröberg (född 1972) är reporter på Dagens Nyheter, och har bland annat varit ansvarig för tidningens redaktioner i Umeå och Luleå. På andra förlag har han tidigare givit ut böckerna Kampen om Saab och Masonit.

Läs mer

Böcker av Jonas Fröberg

Häng med i vad som händer!

Vill du hänga med i vad som händer på Weyler förlag så skriv upp din e-postadress här.