Mats Söderlund

Härlig är jorden. Om fjällen, vädret och allt det som ännu inte gått förlorat

En kväll i september går meteorologen Manne Hofling rakt ut i snöovädret i ett försök att skaffa proviant. Året är 1917, och tillsammans med en assistent arbetar han vid observatoriet i Pårte, en spjutspets i den svenska meteorologiska forskningen. Hofling ska aldrig återfinnas.

Den svenska fjällvärlden har alltid lockat äventyrare, upptäcktsresande och aktivister, och idag står den i vårt blickfång på ett helt nytt sätt. Med smältande glaciärer och försämrat renbete drabbas fjällvärlden av klimatförändringarna tidigare än de flesta andra platser i landet. Här är klimatkrisens konflikter redan idag ett öppet sår.

Med utgångspunkt i sin egen passion för fjällen skriver Mats Söderlund om fjällvärldens historia och nutid. Härlig är jorden är en kärleksförklaring till de ekosystem som nu hotas av förödelse, och samtidigt en engagerande plädering för allt det vi ännu inte förlorat.

Pressansvarig: Sofia Thermaenius, 073 346 80 54, sofia.thermaenius@nok.se

Mats Söderlund

Mats Söderlund

mats söderlund, född 1965, är författare med en lång rad böcker bakom sig, framför allt poesi men också essäistik och böcker för unga vuxna. Härlig är jorden är hans första bok på Weyler. I vår är han också aktuell med en ny diktsamling, som även den fokuserar på klimatförändringar och vår gemensamma framtid.

Läs mer

Häng med i vad som händer!

Vill du hänga med i vad som händer på Weyler förlag så skriv upp din e-postadress här.