Weyler förlag
  • Hem
  • Böcker
  • Författare
  • Press
  • Om oss
  • Kontakt
Översättning: Anna Gustafsson Chen, Fredrik Fällman, Jerker Hellström, Perry Johansson, Gunnel Nornholm, Perry Svensson
Omslag: Elsa Wohlfahrt Larsson
400 sidor

Inbunden
ISBN: 9789185849550
Utkom i november 2011
Pressmaterial:
Jag har inga fiender, jag hyser inget hat – Valda texter och dikter

LIU XIAOBO

I december 2008 undertecknade Liu Xiaobo tillsammans med ett hundratal andra kinesiska intellektuella Charta 08, ett politiskt manifest för ökad demokrati. Då hade han varit känd sen länge som en av de främsta regimkritikerna. Kort efter undertecknandet blev han arresterad. Den 25 december 2009 dömdes Liu till elva års fängelse för »uppvigling till omstörtande verksamhet«. Nu sitter han isolerad i fängelse i nordöstra Kina.

2010 tilldelades Liu Nobels fredspris »för sin långa och våldsfria kamp för centrala mänskliga rättigheter i Kina«, och nu publiceras för första gången de texter och dikter av honom som spelat en stor roll för den intellektuella oppositionen i Kina. Det handlar om litteratur och politik, om civilsamhället och de nya sociala medierna, om Kinas bönder och ledningens blinda nationalism. Liu har jämfört med Nelson Mandela och Andrej Sacharov. Skillnaden är att vi hittills vetat så lite om honom. Nu vet vi snart mer.

Liu Xiaobo föddes i Changchun i nordöstra Kina 1955. Under kulturrevolutionen var familjen förvisad till Inre Mongolitet. Liu blev doktor i litteraturhistoria 1988, men förlorade sin tjänst efter händelserna på himmelska Fridens torg 1989, där han spelade en viktig roll.


»Liu Xiaobos Jag har inga fiender, jag hyser inget hat är en samling texter som förklarar varför Kinas statsledning fruktar fjolårets fredspristagare. Det är personligt, sorgligt och respektingivande.« (Svenska Dagbladet)

topp
Kalendarium
För tillfället finns inga inbokade arrangemang knutna till den här boken.

Följ förlaget på Instagram:
@weylerforlag